P E R S B E R I C H T

In stilte

– bij de schilderijen van Elisabeth Heuff-

In de veertigdagentijd van dit jaar zijn aan de wanden van de Grote of Jacobijnerkerk schilderijen te zien die de kunstenares Elisabeth Heuff-Kuylaars (1910-1994) maakte over het leven van Jezus. De nadruk ligt daarbij op zijn lijden, sterven en opstanding naar de verhalen zoals die door de evangelisten worden verteld.

Elisabeth Kuylaars werd in 1910 op Borneo geboren en daar bleef ze tot 1928 wonen. De overgang van Nederlands-Indië naar Den Haag waar zij werkzaam was in de verpleging, was groot.

Na haar huwelijk in 1934 met de huisarts Han Heuff volgde een verhuizing naar Neede in de Achterhoek. De plattelandspraktijk leerde haar het harde leven van de mensen in deze landstreek kennen.

Al vroeg had Elisabeth een grote  passie voor schilderen en boetseren. Ze was emotioneel sterk betrokken bij datgene wat ze in beeld bracht en ze toonde daarbij een grote liefde voor het heel eenvoudige. Het geraakt worden door de eenvoud en de kwetsbaarheid van mensen heeft de kunstenares misschien ook gebracht tot het schilderen van taferelen uit het leven van Christus. De beelden van het lijden, sterven en de opstanding moet men in stilte op zich in laten werken. In die stilte is, al kijkend naar de kruisiging, de alt-aria “Erbarme dich” uit Bach’s Matthäus Passion te horen…

Zelf heeft Elisabeth Heuff eens het volgende verteld: “Op een keer heb ik een boer ontmoet. Hij liep te wandelen in het land. Bij het passeren zegt hij: Dag mevrouw, alles komt goed. Ik wist precies wat hij bedoelde. Zoals hij daar liep was hij een heilige met zijn waterblauwe ogen. Alles komt goed! In de wereld! Dat bedoelde hij. Het komt goed met de mensheid. Dat is de hoop, die straalt dwars door het lijden heen.

De tentoonstelling “In stilte” is te zien van 1 maart – 13 april 2020.

De Grote Kerk is open op zaterdagen van 13.00-16.00 uur en voor en na diensten en concerten.

P E R S B E R I C H T 4 juli 2019

 Expositie schilderijen Elizsabeth Heuff-Kuylaars in Grote Kerk Neede.

Zij woonde in de jaren zestig en zeventig met haar man, de huisarts Han Heuff, in Neede.

Het eenvoudige boerenleven van de jaren vijftig was een onafgebroken inspiratiebron voor de kunstenares Elisabeth Heuff.

De zorgelijke rimpels in de voorhoofden van de boeren met hun grote ogen en handen als kolenschoppen fascineren de aandachtige bezoekers. Een simpel mandje met aardappels, een koffiemolen met een kopje koffie symboliseren de eenvoud en puurheid van het Achterhoekse leven. De exposities die op verschillende plekken in den lande worden gehouden, ook momenteel in de Diepenheimse ‘Herberg De Pol’, fascineren de aandachtige bezoekers.

Op de website elisabeth-heuff.nlis ook uitvoerige informatie te vinden.

Van 31 juli t/m 21 augustus is de kerk elke woensdagmiddag open, van 14.00 tot 16.30 uur en natuurlijk tijdens de zondagochtenddiensten van 10.00 tot 11.30 uur. Tijdens de Nationale Jammarkt in Neede op 21 augustus is de kerk op van 11.00 tot 17.00 uur.

De Needse Grote Kerk is overigens ook een kijkje waard.Het kerkgebouw heeft, als relatief ouderwets gebouw, een dominante plek in het dorp en de bezoekers staan altijd weer verbaasd bij het zien van het verrassend moderne en heldere interieur.

Vrijwilligers vertellen u graag over de historie van de kerk en over het werk van deze levendige protestantse gemeente, onder het sfeervolle orgelspel van Grietje Hensens en Ab Heuvelink.

Bij de plaatselijke TIP-VVV in de Oudestraat en in de kerk liggen info-folders voor u klaar.